lauantai 23. elokuuta 2014

Inferior Design: Kirjojen järjestelystä

Oon itse sitä mieltä, että kirjat tulee järjestää hyllyyn kirjailijan sukunimen sanelemassa aakkosjärjestyksessä. Tai siis silleen mä itse teen, mutta pystyn kyllä muiden kodeissa nielemään myös esim. kirjojen värin tai genren mukaista järjestelyä. Jopa täysin mielivaltainen anti-järjestely on hyväksyttävää, vaikka mua alkaakin vähän kutittaa kaikkialta kun ajattelen sitä.

Maailma on kuitenkin sairas paikka, ja joidenkin ihmisten kotona kirjojen asema on ilmeisesti toimia pääasiassa mitäänsanomattomana sisustuselementtinä. Ja siis kirjaimellisesti mitäänsanomattomana, kuten allaolevat esimerkit havainnollistavat.

täältä

En tiiä, mitä sekoilua toi oikeanpuoleinen sivujen taittelu on, mutta siis ei jeesus sentään, katsokaa tota vasenta kuvaa! Kyllähän tosiaan kirjojen paras anti on ne ihanat beigen sävyt, joita sivut tarjoaa! Onpa tosi hauska ja käytännöllinen idea kääntää kirjat selkä seinää päin, eihän ne niiden nimet oo sillä tavalla mitenkään kauheen oleellisia.

täältä

Toinen tapa saada asuntoonsa lisää beigeyttä ja/tai valkoisen sävyjä on vaan päällystää kaikki kirjat saman värisellä paperilla. Ihana yhtenäinen look! Tässäkään ei suotta kannata merkitä sitä kirjan nimeä mihinkään, se on tieto jota kukaan ei koskaan kaipaa.

Hauskoja statement-ratkaisujahan voisivat olla myös kaikkien sivujen sekä kansien peittäminen mustalla maalilla, joka toisen sivun irti repiminen ja käyttäminen hyllypaperina, tai ehkäpä kaikkien kirjojen sivujen irrottaminen ja sekoittaminen keskenään, jonka jälkeen ne voidaan järjestää hyllyyn boheemin vaikutelman luovina paperipinoina! Tai mitä jos vaan liimaisitte kaikki kirjan sivut, ja vaikka siinä samassa tuoksinassa itse kirjatkin kiinni toisiinsa ja sit ehkä vielä ampuisitte ne naulapyssyllä siihen hyllyyn, ettei vaan vahingossakaan kukaan pääse god forbit niitä lukemaan.

MINUN AIVO EI KESTÄ TÄTÄ!!! Helvettiäkö jotain kirjoja ja kirjahyllyjä pitää edes hankkia, jos niitä aikoo käyttää noin hyödyttömällä tavalla?! Jossain blogissa tota valkoisella paperilla päällystämistä oli perusteltu sillä, että se sopii "minimalistiseen sisustukseen". Jos oot niin vitun minimalisti että sille alttarille pitää uhrata kirjojen kansitaidekin, niin pakkoko niitä on sitten pitää esillä ollenkaan!

No. Oon kieltämättä ollut tätä kirjoittaessani vihan vallassa (mut kuka ei olisi), joten loppukevennyksenä tarjoon taas pari suositusta viimeaikoina lukemieni kirjojen joukosta:

- Maria Jotuni: Huojuva talo
- Margaret Atwood: Orjattaresi
- Toni Morrison: Tar Baby
- Simon Price: Everything (A Book About Manic Street Preachers)

8 kommenttia:

  1. Saattaa olla että sä olet aika valmis kuristamaan mut, kun kerron mitä olen tehnyt kirppikseltä ostetuille, 20 senttiä maksaneille kirjoille. Uskallankohan ees sanoa. Noh, kun kerta alotin niin. Olen repinyt niistä sivut irti, asettanut sivuja kahden muovin väliin ja ommellut niistä pussukoita! Sienikirjoista olen leikannut kauniita kuvia ja tehnyt niistä jääkaappimagneetteja. Haaveilen myös että sit joskus kun mulla on oma koti, tapetoin vanhoilla kirjansivuilla.
    Anteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mutta toihan on ihan fiksua! Kyllä kirjoja saa ja pitääkin uusiokäyttää. Ite oon kans tehnyt tauluja sieni- ja hyönteiskirjojen sivuista. Saat siis siunaukseni!

      Poista
  2. Sun vihan määrä oli suorastaan sulosta, mutta ymmärrettävää. Yks kaveri tosin oli niin minimalisti (ainakin kirjojen suhteen), että kun kerran kirjan on lukenu, ei sitä enää tarvi. Eli huitsinvittuun vaan. Tai jollekin, joka haluaa säilyttää erilaisia tarpeettomia tavaroita, kuten luettuja kirjoja. Sen jälkeen kirjahyllykin oli turha, joten nuotioon/Kyläsaareen/sille tarpeettomien-tavaroiden-frendille, plop.

    VastaaPoista
  3. Joo, ei tossa kyllä hirveästi järkeä ole. Menee vähän kirjojen pointti. Ja vaikka olisikin pelkästään sisustuksellinen elementti (joka vie saakelisti tilaa), niin ei kyllä mielestäni kovinkaan kaunista. Varsinkin noi päällystetyt kirjat aiheuttaa puistatusta.

    VastaaPoista
  4. Mihin on kadonnut Anna Varpu Rosina kun edellinen postaus on elokuulta?

    VastaaPoista
  5. nyt sitä tekstiä. ei voi kokoajan katsoa onko uutta. herää heti. tai sanon jotain tyhmää. esimerkiksi voikkuleipä.

    VastaaPoista
  6. Minäkin janoan päivityksiä. Kiinnostaa esim. sisustusmaailman ärsyttävimmät tuulahdukset (en saa tietoa muualta, koska tämä on ainoa seuraamani sisustusblogi) ja se, paljonko Pez-annostelijoita on tällä hetkellä.

    VastaaPoista
  7. Voi kun kirjoittaisit vielä. Olen aktiivinen lukija ja käyn aina lukemassa vanhoja postauksiasi kun uusia ei näy. Sinulla on mahtava oma maailma kotonasi, ainut blogi jossa on saanut kateudesta huokailla, että miten hienoja tavaroita sinulla on :)

    VastaaPoista